Büyükçekmece Belediyesi 1. Kuşak Mübadiller Fotoğraf Sergisi
Büyükçekmece Belediyesi ve Büyük Mübadele Derneği işbirliğiyle gerçekleşen “1.Kuşak Mübadiller Fotoğraf Sergisi” açılışı belediye hizmet binasında yapıldı.

1. kuşak Türk – Yunan mübadil fotoğrafları ve o döneme ait mübadillere ait belgelerin yer almış olduğu sergiye Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan, Belediye Başkan Danışmanı Bayram Ali Üner ve davetliler katıldı.
Söyleşide duygu dolu anlar yaşandı
Fotoğraf sergisinde Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan ve Belediye Başkan Danışmanı Bayram Ali Üner hafızalara kazınacak söyleşi gerçekleştirdi.
Söyleşide 98 yıl önce gerçekleşen mübadeledeki tarihsel ve sosyal konular konuşuldu. Katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.
Keşke bu sergiyi hiç açma sebebimiz olmasaydı
Sergi açılışında konuşan Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, “Mübadelenin 98’inci yılında ecdadımız olan, çok büyük zorluklar yaşayıp Türkiye’ye gelen mübadillerimizden oluşan fotoğraf sergimizi Büyük Mübadele Derneği olarak hem sevinerek hem de üzülerek açıyoruz.
Keşke bu sergiyi hiç açma sebebimiz olmasaydı. Hiç mübadele olmasaydı. Bizler Büyük Mübadele Derneği olarak kültürümüzü, geçmişimizi yaşatma anlamında Büyükçekmece Belediyemizin bize sunmuş olduğu imkanlarla bugün bu sergiyi açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok teşekkür ediyoruz.”
Mübadele eşittir hüzün diyorum
Fotoğrafların insanlara çok şey anlattığını söyleyen Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan, “Göç insan hayatının en eski olgusu ama zorunda olunca anlamı değişiyor. Tarihte benzeri olmayan bir zorunlu göç 1923 ve 1927 yıllar arasında Yunanistan’la Türkiye arasında yaşandı.
O dönemin en güzel çözümüydü ama işin içinde zorunluluk olunca insanların hayatları savruldu, vatanlarından koptular, yeni vatanlarına ısınmakta zorlandılar.
Derelerin şırıltısını unutamadılar. Dolayısıyla mübadele eşittir hüzün diyorum ben. 98’inci yılında bu tarihi olayı anmak elbette ki bu göçe ev sahipliği yapmış Trakya’mızda mutlaka gerekiyor.
Bizim burada yaşayan mübadil vatandaşlarımız bugün üçüncü kuşak gündemde olmak üzere birinci kuşaktan temsil ediliyor.
Canlı hikayeleri onlardan dinlemek nesiller boyunca anı olarak tutmak üzere serginin çok önemli rol oynayacağını düşünüyorum.”